Retkeilyvarusteet

Partiotaipaleen ensi vaiheessa voi vielä olla vaikea tietää, miten retkelle kannattaa pukeutua ja millaisia varusteita ottaa mukaan. Tässä joitakin vinkkejä onnistuneeseen metsäelämykseen pääsemiseksi kohtuullisen edullisesti.

Tupla - pelimiehen liike?

Makuupusseissa pätee monen muun tuotteen tavoin sääntö ”painavampi ja/tai paksumpi sisältää enemmän ilmaa ja eristää siksi paremmin”. Painoa ja paksuutta voi kuitekin lähteä tavoittelemaan kalliin uuden pussin hankinnan sijaan nappaamalla mukaan kaksi kappaletta vintiltä löytyviä kesäpusseja. Sellaisille voi kuljettamisen helpottamiseksi hankkia kompressio-pussin, joka puristaa kuljetuksen ajaksi turhan ilman pois. Yksi tapa optimoida makuupussin lämmityskyky on lyhentää se vaikka irtoremmillä oikean mittaiseksi, niin nukkujan vartalo ei yöllä turhaan lämmitä tyhjää pussin jalkopäätä.

Sisälakanalla voi parantaa makuupussin eritystä ja pidentää sen käyttöikää. Ihan tavallinen pussilakana nukkujan ympärillä kerää nukkujan kosteutta yön aikana ja luo yhden ylimääräisen ilmakerroksen eristäjäksi. Lisäksi se estää pussin likaantumista sisältäpäin, jolloin makuupussia ei tarvitse pyykätä niin usein.

Vaatteita ei makuupussin sisään kannata laittaa ollenkaan, ei päälle eikä kuivumaan. Vaatteet sisältävät yleensä kosteutta, joka heikentää makuupussin eristyskykyä. Tästä säännöstä voi kuitenkin poiketa, jos lähestytään tai ylitetään makuupussin ekstreme-arvo. Tällöin myös vaatteet tuovat kaivattua lisäeristettä.

Jos haluaa investoida talvikäyttöä kestävään pussiin, joutuu ottamaan huomioon monia seikkoja. Ilmoitetuista lämpötiloista ei kannata tuijottaa sitä ekstreme-arvoa, vaan huomioida mukavuus-lämpötila, jossa nukkuminen onnistuu vielä ilman paleltumia. On myös tehtävä valinta kuitu- ja untuvapussin välillä. Untuva on kevyempää ja kestää paremmin ikääntymistä, kuitupussit taas pitävät muotonsa ja kuivuvat kastumisen jälkeen nopeammin ja ovat jonkin verran edullisempia.

Niin makaat kuin petaat

Makuualustaakin valitessa tulee kiinnittää huomiota painoon. Kun alle laitettavaa eristettä ottaa mukaan noin puoli kiloa, onnistuu nukkuminen jopa routaisella maalla. Halvimpien makuualustojen kohdalla tämä saattaa tarkoittaa jopa viiden kappaleen mukana kantamista, joten helpompaa ja painoon nähden jopa edullisempaa voi olla hankkia yksi kunnollinen makuualusta.

Jos miettii missä järjestyksessä hienoja retkeilyvarusteita alkaa hankkia, on tässä ehdoton ykkönen. Viisikymmentä euroa nukkujan alle sijoitettuna tuottaa huomattavasti taloudellisemman ja tehokkaamman erityksen kuin sama summa makuupussiin satsattuna. Kannattaa myös autiolle saarelle joutuessa muistaa, että nukkumispaikalla tulee ensimmäisenä miettiä eristys maasta ja vasta sitten jatkaa turkin metsästystä peitoksi.

Kantolaite = rinkka

Retkeillessä tärkeää on saada kaikki varusteet helposti mukaan. Tähän tarkoitukseen omiaan ovat isot reput ja rinkat, joiden isoon taskuun voi pakata omissa muovipusseissaan makuupussin ja vaatteet. Puukko, kompassi, tulitikut ja muut hyödylliset pienet kapistukset taas saa työnnettyä johonkin pieneen taskuun.

Mitä tahansa käyttääkin kantovälineenä, tulee kädet pyrkiä kaikissa olosuhteissa jättämään vapaiksi. Käteen roikkumaan otettu muovipussi alkaa painaa jo puolen kilometrin kävelyn jälkeen, eikä maan vetovoima hellitä otettaan senkään jälkeen. Sen sijaan erilaiset nyssäkät tulee työntää kantolaitteen taskuihin tai sitten ne voi kiinnittää erilaisin remmein tiukasti ulkopuolelle.

Rinkan hankinnassa ja käytössä tärkeää ovat säädöt. Useimmissa rinkoissa on mahdollista säätää lantiovyön ja olkaviilekkeiden välistä matkaa. Tämä tulee säätää sellaiseksi, että lantiovyö kulkee lonkkakyhmyjen päältä eikä estä jalkojen liikettä.

Kerrospukeutuminen

Asusteiden käytössä tärkeää on vaatteiden lukumäärä. Jo loppukesän kylmempinä öinä voi lähteä liikkeelle kolmikerroksisesta kokonaisuudesta, jossa alimpana ovat kosteutta hyvin siirtävä alusvaatteet, välikerroksena eristävät parret ja päällimmäisenä ulkoisilta olosuhteilta kuten tuulelta ja vedeltä suojaava kuorikerros. Näitä kerroksia lisäämällä tai vähentämällä on myös helppo säädellä omaa lämpöään rasituksen ja hikoilun mukaan. Toppavarusteet kannattaa jättää kotiin tällaisen säätömahdollisuuden puutteen lisäksi myös hitaamman kuivumisen vuoksi.

Tänä kalvoasujen aika edelleen pintansa pitävät vaarin villahousut ja äidin vanha anorakki. Villa nimittäin eristää myös märkänä, mitä ei voi sanoa monesta uuden ajan kuidusta. Ohuita villahousuja voi käyttää alimpana kerroksena. Anorakki toimii vanhanakin hyvin tuulen suojana, mutta sadesäällä tarvitaan vielä perinteinen kumipuku vettä vastaan. Välikerrokseksi talvella voi ottaa löysän villa- tai fleece-kokonaisuuden, jotta ympärille pääsisi muodostumaan eristävä ilmakerros.

Jalkaan kannattaa muuten kaikille retkille ja leireille laittaa kumisaappaat. Jalat eivät kastu muusta kuin hiestä, mutta riittävällä (2 * retkipäivien määrä) sukkavarastolla kulkeminen on mukavaa. Toisiksi kengiksi voi taas harkita sandaaleja, jotka kestävä myös hyvin kosteutta ja villasukkien kanssa niillä pärjää myös kylmemmillä säillä.

Mistä hankkia – vai hankkiako sittenkään?

Retkeilyvarusteita myydään tätä nykyä monessa paikassa. Marketit ja urheiluliikkeet tarjoavat tuotteita siinä missä retkeilyyn erikoistuneet liikkeetkin. Jos on liikkeellä edullisten varusteiden perässä, saattaa olla aihetta tarkastaa osoite www.eratukku.fi.

Myös tarjoustalosta löytää erinomaisesti retkikäyttöön sopivia fleece-asusteita, villahousuja ja -paitoja sekä päällikerroksia. Monissa tuotteissa halvalla voi saada hyvää, joissakin taas kannattaa maksaa kerralla enemmän pitkäikäisen tuotteen saamiseksi. Myös käytettyjä tuotteita voi harkita, mutta markkinat taitavat olla varsin rajatut, sillä usein hyväksi havaituista tuotteista ei olla valmiita luopumaan.

Partiotoiminnassa kannattaa ehdottomasti muistaa, että kaikkea ei kannata ostaa itse. Omalta johtajalta voi ja on jopa syytä pyytää varusteita lainaksi, kun omia ei ole. Jos johtaja ei itse lainaakaan tarvikkeita, pystyy hän järjestämään varusteita joltain muulta.