Partioasu

Partiolaiset on perinteisesti erottanut muista ryhmistä kaulan ympärille ripustetusta rullatusta huivista sekä iloisesta ja reippaasta asenteesta. Partioliikkeen perustamisesta asti käytössä on ollut huivin lisäksi myös partiopaita. Paidan alkuperäinen ajatus oli häivyttää erot eri yhteiskuntaluokkien väliltä. - vaikka nykyään yhteiskuntaluokat eivät ole yhtä selvästi esillä, voidaan partiopaita yhä nähdä erottelua vähentävänä, yhdistävänä tekijänä.

Muun muassa tästä syystä Ilvesveikkojen ryhmien kokouksissa käytetään sekä partiohuivia että –paitaa. Ylipäänsä yhtenäisellä pukeutumisella on yhteenkuuluvuutta lujittava vaikutus. Moni partiolainen voi varmaan myös kertoa, että partiopaita päällään yrittää käyttäytyä erityisen hyvin ja ylläpitää omalta osaltaan kuvaa rehdeistä ja reippaista partiolaisista. Ajan myötä tämän hyvän käytöksen toivotaan olevan osa partiolaisen elämää aina ja kaikkialla eikä ainoastaan partioasussa.

Suomen Partiolaisten ohjeet

Pääosin Ilvesveikoissa noudatetaan Suomen Partiolaisten ohjeita pukeutumisesta. Puku- ja merkkiohjeet löytyvät alta, ja vielä hieman yksityiskohtaisemmin osoitteesta http://www.partio.fi/mika-partio-on/partioasu-ja-merkit. Kolkkaohjelman käyttö ja omat lippukunta- ja ansiomerkit tuovat kuitenkin tiettyjä erikoisuuksia ilvesveikon asuun.

Ikäkauden mukainen paita

Ilvesveikkojen kolkkapojat (7-9v) käyttävät partiopaitanaan tummansinistä college-puseroa. Helpoin paikka hankkia tämä on partiolaisten omistama Scandinavian Outdoor Store, jollainen on esimerkiksi Yrjönkadulla. Kyseessä oleva pusero löytyy täältäMikäli koossa ei ole vielä lainkaan varustusta, on sivun alalaidassa tarjolla myös tuotepaketteja jossa tulee lähes kaikki tarpeellinen. Tälläistä aloituspakettia ostaessa kannattaa käyttää Ilvesveikkojen omaa alennuskoodia APSPIVE .

Kun oma kolkkapojan pusero ei enää mahdu päälle tai hajoaa käsiin, kannattaa harkita taskullisen partiopaidan hankkimista. Paras paikka näidenkin hankkimiselle on Scandinavian Outdoor Store, josta niitä löytyy kaikenkokoisina. 

Merkkien paikat

Usein juuri ennen retkelle tai leirille lähtöä herää kysymys, minne merkit laittaa. Alla oleva merkkiohje on Suomen Partiolaisten virallinen versio. Ilvesveikoissa on myös joitakin omia tapoja merkkien sijoittamisesta, joista kannattaa kysyä omalta johtajalta.

Kaikilla ikäkausilla on samanlainen vasen hiha. Se muodostuu seuraavasti, ylhäältä alas:

  1. Paikkakuntatunnus - Töölö tai Helsinki. Töölö-merkin saat halutessasi omalta johtajaltasi.
  2. Ilvesveikkojen merkki (pyydä omalta johtajaltasi)
  3. Piirimme Pääkaupunkiseudun partiolaisten merkki
  4. Suomen Partiolaisten merkki
  5. WOSM lupausmerkki ja WAGGS lupausmerkki vierekkäin (järjestyksellä ei väliä)

Rinnassa ja oikeassa hihassa olevat merkit vaihtelevat hieman ikäkauden mukaan.

Kolkkapojat (n. 7-9v)

Sydämen päällä on kolkkien lupausmerkki nuoli ylöspäin osoittaen.
Rinnassa oikealla, solisluun hujakoilla on mahdollinen tapahtumamerkki.

Oikeassa hihassa voidaan pitää mahdollista toista tapahtumamerkkiä. Tämän alle sijoitetaan jälki-merkit suoritetuista aktiviteeteista, kuten esimerkiksi 'Ensiapu' tai 'Leiritaidot'.

Seikkailijat (n. 10-12v) ja tarpojat (n. 13-14v)

Kolkkien lupausmerkkiä tai aiempien ikäkausien aktiviteettimerkkejä ei tule enää pitää. Oikeaan hihaan ylimmäksi sijoitetaan ikäkauden aloitusmerkki, jotka näyttävät seikkailijoilla tältä ja tarpojilla tältä. Aloitusmerkkien ympärille sijoitetaan mahdollisesti suoritettuja lisämerkkejä, joita saat omalta johtajalta niitä suoritettuasi.

Rinnassa voidaan yhä pitää tapahtumamerkkiä solisluun kohdalla, oikean taskun yläpuolella. Heti oikean taskun yläpuolella on myös hyvä pitää Suomen Partiolaisten maatunnusta.

Oikean taskun päälle sijoitetaan mahdollinen Ilvesveikkojen ansiomerkki.

Vasemman taskun päälle voidaan laittaa mahdolliset aiempien ikäkausien päätösmerkit, jotka saadaan omalta johtajalta ikäkauden päättyessä.

Samoajat ja sitä vanhemmat 

Oikeassa hihassa ylimpänä on ikäkausimerkki.

Rinnassa pidetään tapahtumamerkkiä solisluun kohdalla, oikean taskun yläpuolella. Heti oikean taskun yläpuolella on myös hyvä pitää Suomen Partiolaisten maatunnusta.

Oikean taskun päälle sijoitetaan mahdollinen Ilvesveikkojen ansiomerkki.

Vasemman taskun päälle voidaan laittaa mahdolliset aiempien ikäkausien päätösmerkit, jotka saadaan omalta johtajalta ikäkauden päättyessä.

Alisivut (1): Ilvesveikot-tuotteet