Kastemadot

Vaeltajaryhmä Kastematojen syntyhetkinä voidaan pitää vuoden 1998 Kytö-kesäleiriä, jolloin Sakari toimi leirin muonittajana. Hetkellisiä toimettomuuden hetkiä lievittääkseen Tomi ja Ville auttoivat Sakkea tehtävässään.
Näiden hetkien lomassa Sakarin mieleen juolahti, että hän voisi pitää joskus Tomille ja Villelle eräänlaisen vaeltajakokouksen, jossa rakennettaisiin lennokkeja.

Kaikki pitivät ajatusta suoraan sanoen maan-mainiona! – Kokousta ei kuitenkaan koskaan järjestetty. Vitsi jäi jotenkin elämään, ja vaeltajaryhmä Kastemadot syntyi.

Kastemadoista teki poikkeuksellisen heti sen syntyhetkistä saakka se, että sen toiminta-ajatusta ei voida pitää kaikkien partioihanteiden mukaisena. Kaiken takana oli ajatus pitää hauskaa sillä suljetulla porukalla, johon ei-toivotuilla henkilöillä ei ole mitään asiaa. Kastemadoilla on myös toiminnassaan mukana eritasoisia jäseniä: Perusjäseniä, prospect-jäseniä sekä Special Guest Star – jäseniä. Jäsenistö erottaa toisistaan heidän oikeutensa vaikuttaa Kastematojen toimintaan. Mitä tehdään, milloin tehdään ja miten tehdään, jos tehdään ollenkaan.  

Alkujaan Kastematoja oli kolme. Porukkaa johti, ja johtaa vieläkin Vilho Sakari ”Sakke, Vilho-setä” Leino. Sakke sai itseoikeutetun johtajan paikan, olihan hän ollut meidän muiden idoli jo niin kauan kuin muistan. Ehkäpä häntä on ihailtu juuri sen vuoksi, että hän on se Carrols-hampurilaisketjun tunnetuksi tekemä mies, joka kasvaa isoksi, mutta ei aikuiseksi. No sekin myytti alkoi tuossa muutama vuosi sitten rakoilla kun Sakari meni töihin, muutti lähiöön, meni naimisiin, osti Volvon ja sai perheenlisäystä. Sittemmin tosin Volvo on myyty. Emeritus LPKJ, pääsihteeri ja hopeisen ansioristin ritari Ville "Ville Ilmari" Salo toimii Kastemadoissa apulaisvaeltajaryhmän johtajana (AVJ), vastuunaan kirjallisen materiaalin tuottaminen ja toiminnan alustava suunnittelu. Kastematojen Kolmantena alkuperäisjäsenenä on Janne Ahonen ja Kimi Räikkönen – look alike kilpailun voittaja, Lahden oma poika Tomi ”Poika, Räkä, Räkänokka” Männistö. 
 
Kastematojen jäsenistö on vuosien mittaan saanut yhden uuden täysvaltaisen perusjäsenen. Antero ”Antsu, Jeesus, Vapahtaja” Leino siirtyi prospect-jäsenen paikaltaan arvovaltaiseen perusjäsenen asemaan, oltuaan rastipäällikkönä Hiipivässä Haamussa, Kastematojen rastilla toki.
    
Anterolta vapautuneen prospect-jäsenen paikan peri sittemmin Petteri ”Pena, Kumi, Leevi, Pentti” Lankinen. Pena on osallistunut prospect-jäsenenä toimintaan jo parin vuoden ajan. Taruksella Sakari vahvisti Penan aseman ja hänestä tuli täysvaltainen perusjäsen.

Prospect-jäsenen paikan Pentin jälkeen täytti emeritus LPKJ Pekka "Putte" Huima, joka kutsuttiin Kastematojen jäseneksi taiteilijakoti Lallukassa järjestetyillä veljesillallisilla, kun Ilvesveikot juhli 70-vuotista taivaltaan vuonna 2004. Putte nimitettiin ennätyspitkän koeajan jälkeen varsinaiseksi jäseneksi Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Aihki-leirillä elokuussa 2008 kunnostauduttuaan kastematomaisen arveluttavan partiojulkaisun päätoimittajana. Kastemadot ryhmäkuvassa Taruksella. (Vasemmalta: Ville, Tomi, Sakari, Pentti. Kuvasta puuttuu Antero. Hän oli Laosissa ratsastamassa elefantilla.)

Alkuperäisenä Special Guest Star – jäsenenä on ryhmämme mukana pyörinyt Töölön Sinisistä tuttu Tuomas ”Samba, Kapsäkki, Interpoloija, Flea Haapkylän poika” Haapkylä. Sittemmin Kastematojen toisena Special Guest Star – jäsenenä on nähty myös Kulosaaren Meripartion emeritus LPKJ Aappo ”Api, Apo” Toivonen. Apo on vähän lupaillut siihen suuntaan, että hän vie kesän aikana vaeltajaryhmämme purjehtimaan KMP:n purjeveneellä. Saapas nähdä miten käy.
    
Paljon ihailtu on myös Kastematojen kalusto. Harvalla vaeltajaryhmällä nyt sattuu olemaan iki-oma sentrifuugi ja keltataudin mittauslaite. Kateelliset pitäköön vihreät näppinsä niistä erossa!

Vuosien mittaan Kastematojen kalusto on saanut täydennystä. Kololla on jo nähtävillä Kastematojen Kerkkä - neppisauto, josta pulitettiin 15 euroa. Uusin lisäys Kastematojen seinällä on olemaan Tarukselta näpistetty Justeeri- alaleirin tunnus.
Ċ
James von Lynx,
31.10.2009 klo 8.54
Comments